Wzdęcia i zaparcia to wstydliwy, ale bardzo powszechny problem zdrowotny pracowników. Co jest najczęstszą przyczyną tego rodzaju dolegliwości i czy można je wyleczyć samą dietą? A jeśli nie, to jak zadbać o jelita?

Rola jelit

Niewielu z nas zdaje sobie na co dzień sprawę, że długość jelita cienkiego i grubego łącznie wynosi ponad 6 metrów.

W jelicie cienkim następuje wchłanianie wszystkich substancji pokarmowych, a w grubym – proces zagęszczania i wydalania. Jelito jest największym narządem immunologicznym w organizmie. Od jego pracy zależy nasza odporność. Jelito cienkie powinno wchłaniać potrzebne nam substancje i pozostawiać na zewnątrz substancje zbędne. Kłopot zaczyna się wtedy, kiedy drogą jelitową przedostają się do naszego organizmu substancje toksyczne. Dlatego tak dużą rolę odgrywa stabilizacja wszystkich procesów rozgrywających się w jelicie. A tę ostatnią możemy uzyskać przede wszystkim przy pomocy odpowiedniej diety na zdrowe jelita.

Problemy jelitowe – dieta

Według badań niemal połowa osób z zespołem jelita nadwrażliwego ma zaburzony mikrobiom, czyli rozrost nieprawidłowej flory bakteryjnej, nadmiernie fermentującej w jelicie cienkim. Właśnie dlatego dieta w chorobie jelit jest na pierwszym miejscu. Jej dokładny dobór zależy od typu dolegliwości. Przykładowo, przy większości rodzajów odczynów zapalnych pomaga częste (5-6 razy dziennie) spożywanie lekkostrawnych posiłków, ubogich w tłuszcz (maksymalnie 40 g na dobę), cukier i laktozę, za to bogatych w białko. Dieta dobra dla jelit wyklucza alkohol, kawę, słodycze czy tłuszcze trans, ale nie tylko. Do produktów niezalecanych w diecie jelitowej należą też ciemne pieczywo, mąki razowe, otręby, jajka smażone i gotowane na twardo, tłuste mięsa i ryby, a także wiele warzyw i owoców, jak np. groch, fasola, rzodkiew, kalafior, kapusta, gruszki czy czereśnie.

Co jeść na zdrowe jelita

Mimo bogatego katalogu produktów spożywczych niewskazanych do jedzenia, dieta dobra dla jelit nie musi być przesadnie restrykcyjna. Najważniejsze produkty dobre dla jelit to:

  • warzywa oczyszczające jelita (kiszona kapusta, ogórki, pomidory) – należy je spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci soków czy przecierów,
  • mleko i jego przetwory (kefiry, maślanka, jogurty probiotyczne) – najlepiej niskotłuszczowe, a jajka – przyrządzane na miękko,
  • drób i cielęcina z mięs, a z ryb – pstrąg, szczupak, sandacz i dorsz.

Polecane rodzaje obróbki termicznej to gotowanie (również na parze) i pieczenie w folii.

Stres a jelita

Zaburzenie mikrobiomu jelitowego jest podstawą powstawania m.in. autoimmunologicznych chorób jelit, takich jak choćby zespół jelita nadwrażliwego. Na problem zaburzenia mikrobiomu zwracają uwagę już nie tylko gastroenterolodzy, ale też dermatolodzy, alergolodzy, neurolodzy, a nawet psychiatrzy. Okazuje się bowiem, że szereg defektów psychicznych ma swoje podłoże w zaburzeniu mikrobiomu. Nie jest więc tak, jak jeszcze do niedawna sądzono. Doznawany stres pogarsza pracę jelit, ale działanie to jest dwustronne – kłopoty z mikrobiomem jelit mogą znaleźć odzwierciedlenie w naszej psychice!

W czym pomoże nam gastrolog

Gastrolog (gastroenterolog) to lekarz zajmujący się chorobami układu pokarmowego, a więc m.in. jelit. Gastrolog diagnozuje i leczy zgagę, niestrawności, wrzody, a także bardziej poważne schorzenia: nowotwory przewodu pokarmowego czy przewlekłe choroby jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna). Obecnie liczba osób korzystających z jego porad systematycznie rośnie z uwagi na błędy w odżywianiu, szybkie tempo życia i stres – czynniki, które zaostrzają dolegliwości ze strony jelit. Do lekarza tej specjalizacji powinniśmy się udać, ilekroć przez dłuższy czas odczuwamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia, bóle czy pieczenia. Wskazaniem do wizyty są też nagła utrata wagi, krew w stolcu bądź czy ciągłe uczucie sytości. Ważnym problemem, którym zajmuje się gastroenterologia, są nieswoiste choroby jelit oraz choroba nowotworowa.

Specjalista przeprowadza badanie powłok brzusznych lub np. per rectum. Najczęściej samo to nie wystarczy, dlatego do postanowienia dokładnej diagnozy konieczne będzie wykonanie badań, w tym m.in. morfologii krwi, próby wątrobowej, poziomu enzymów trzustkowych (np. lipaza, amylaza), USG jamy brzusznej, RTG jamy brzusznej z kontrastem, gastroskopii, kolonoskopii, rezonansu magnetycznego czy tomografii komputerowej.

Profilaktyka chorób jelit

Pracownicy po 50 roku życia powinni pamiętać o profilaktycznym wykonywaniu kolonoskopii, która umożliwia wykrycie zmian chorobowych w obrębie jelita grubego. Tę ostatnią, podobnie jak wszystkie ww. badania można wykonać w ramach prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, jakie pracodawcy mogą wykupić dla swoich pracowników. Ubezpieczenie zdrowotne skraca też długie terminy, wyznaczane przez NFZ, do kilku, najdalej kilkunastu dni. W wypadku poważnych schorzeń, które często dotykają jelit, może to okazać się kluczowym czynnikiem, pozwalającym skutecznie wyleczyć pracownika.

SALTUS Ubezpieczenia – skontaktuj się z nami!

Specjalizujemy się w grupowych ubezpieczeniach zdrowotnych chroniących pracowników. Pomagamy dbać o zdrowie i zadowolenie zatrudnionych, co minimalizuje liczbę absencji chorobowych. Jesteśmy w stanie zapewnić ochronę ściśle dopasowaną do potrzeb, rozmiaru, charakteru działalności firmy oraz struktury wiekowej zatrudnionych. Współpracujemy zarówno z ogólnopolskimi sieciami medycznymi, jak i wysokospecjalistycznymi przychodniami regionalnymi, dzięki czemu zapewniamy pomoc w każdym zakątku Polski.

Wyróżniki oferty:

  • Brak górnej granicy wieku
  • Możliwość modyfikacji ochrony w trakcie trwania umowy
  • Aplikacja mobilna i telekonsultacje

Dodatkowe korzyści dla pracodawcy:

  • Świadczenia Medycyny Pracy, w tym Pracownicze Programy Profilaktyczne, nie stanowią przychodu pracownika – nie są obciążone CIT i ZUS
  • Pracownicze Programy Profilaktyczne zmniejszają całkowity koszt ubezpieczenia
  • Dobrze dobrana ochrona zmniejsza liczbę i długość absencji chorobowych pracowników