Nadwaga i otyłość, choroby serca, nadciśnienie i cukrzyca to efekty nieprawidłowej diety. Jeśli większość dnia spędzamy w pracy i źle się odżywiamy, chorowanie jest pewne.

Nawyki żywieniowe Polaków nie sprzyjają zdrowiu. W diecie przeciętnego pracownika jest za dużo czerwonego mięsa, za mało ryb, owoców i warzyw. Prowadzi to do rozwoju chorób przewlekłych i cywilizacyjnych. Jak pracodawca może wpłynąć na tak osobistą sferę życia pracownika, jaką jest odżywianie? Poprzez programy profilaktyczne i edukację zdrowotną.

Spis treści:

Błędy żywieniowe Polaków

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i ich konsekwencje zdrowotne często są przedmiotem badań, zarówno instytucji państwowych, jak i podmiotów prywatnych. Wszystkie prowadzą do wspólnego wniosku — Polacy nie odżywiają się dobrze. Z ostatniego badania „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania 2020”, które przeprowadził Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego — Państwowy Zakład Higieny, jasno wynika, że:

  • spożywamy zbyt dużo czerwonego mięsa i przetworów,
  • jemy za mało warzyw i owoców, ryb,
  • spożywamy zbyt dużo słodyczy i przetworzonych produktów piekarniczych.

Błędy te, zwłaszcza popełniane przed dłuższy czas, prowadzą do rozwoju wielu chorób. Jeśli do tego dochodzą nieprawidłowe nawyki żywieniowe, takie jak: pomijanie śniadań, nadużywanie soli, częste spożywanie dań smażonych, odżywianie się kanapkami i produktami wprost z lodówki, przejadanie się i jedzenie na noc, rozwój choroby zależnej od diety to kwestia czasu.

Choroby spowodowane złym odżywianiem

Sposób odżywiania wpływa na powstanie większości schorzeń, w tym cywilizacyjnych. Część z nich odpowiada wprost za utratę zdrowia. Są to tzw. choroby dietozależne, czyli takie, które wynikają z nieprawidłowego odżywiania i spożywania produktów o niskiej jakości. Zaliczamy do nich:

  • cukrzycę typu II,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • choroby układu krążenia,
  • miażdżycę,
  • osteoporozę,
  • otyłość.

Właściwa dieta w pracy, gdzie spędzamy większość dnia, jest kluczowa do utrzymania i zachowania zdrowia. Świadomość wpływu odżywiania na zdrowie wciąż jest w Polsce zbyt niska. Potrzebnych jest wiele programów edukacyjnych, żeby zmienić nawyki żywieniowe Polaków. Kampanie żywieniowe w pracy to nie tylko budowanie wizerunku pracodawcy, ale też faktyczny wkład w zdrowie zatrudnionych.

Dobre nawyki wdrożone przez pracowników w życie to ich większa odporność (także na stres) i mniej dni na zwolnieniach lekarskich z powodu chorób. Zmiana nawyków często następuje dzięki świadomości, że złe odżywianie w pracy prowadzi do spadku wydajności fizycznej i psychicznej. Wiedzę na temat odżywiania, zbilansowanej diety, jakości produktów i ich wpływie na zdrowie mają dietetycy, dlatego warto zadbać o częsty kontakt pracowników z tymi specjalistami, np. w postaci szkoleń.

Profilaktyka nadwagi i otyłości

Porady dietetyczne są szczególnie ważne, gdy pracownicy narażeni są na otyłość. Otyłość pojawia się, gdy wskaźnik BMI przekracza 30, a poziom tkanki tłuszczowej sięga 30 proc. u kobiet i 25 proc. u mężczyzn. Jeśli w miejscu pracy są osoby, które mają widoczną nadwagę, jest to sygnał dla pracodawcy, że wkrótce ci pracownicy mogą zachorować na otyłość. Otyłość sama w sobie jest też przyczyną innych chorób:

  • serca,
  • nadciśnienia,
  • cukrzycy,
  • miażdżycy,
  • zwyrodnienia stawów,
  • udarów mózgu.

Dieta dla pracowników zagrożonych otyłością jest restrykcyjna, ale konieczna tak samo, jak prawidłowe nawyki żywieniowe. Redukcja kalorii, przewaga warzyw i owoców nad mięsem i tłuszczami, ciepłe i zbilansowane posiłki — dbanie o dietę musi odbywać się również w pracy, gdzie pracownicy spożywają przynajmniej jeden posiłek dziennie.

Codzienne świeże owoce, wybór firmy kateringowej, która dba o jakość posiłków, wykłady i porady dietetyków i innych ekspertów od żywienia to działania pracodawcy, które sprzyjają zdrowiu pracowników. Kropką nad i jest opieka zdrowotna w postaci grupowych ubezpieczeń. Bez monitorowania stanu zdrowia nie ma mowy o pełnej profilaktyce. W SALTUS Ubezpieczenia tę profilaktykę wypełniają konsultacje lekarskie i podstawowe badania diagnostyczne oraz profilowane Pracownicze Programy Profilaktyczne.

SALTUS Ubezpieczenia – skontaktuj się z nami!

Specjalizujemy się w grupowych ubezpieczeniach zdrowotnych chroniących pracowników. Pomagamy dbać o zdrowie i zadowolenie zatrudnionych, co minimalizuje liczbę absencji chorobowych. Jesteśmy w stanie zapewnić ochronę ściśle dopasowaną do potrzeb, rozmiaru, charakteru działalności firmy oraz struktury wiekowej zatrudnionych. Współpracujemy zarówno z ogólnopolskimi sieciami medycznymi, jak i wysokospecjalistycznymi przychodniami regionalnymi, dzięki czemu zapewniamy pomoc w każdym zakątku Polski.

Wyróżniki oferty:

  • Brak górnej granicy wieku
  • Możliwość modyfikacji ochrony w trakcie trwania umowy
  • Aplikacja mobilna i telekonsultacje

Dodatkowe korzyści dla pracodawcy:

  • Świadczenia Medycyny Pracy, w tym Pracownicze Programy Profilaktyczne, nie stanowią przychodu pracownika – nie są obciążone CIT i ZUS
  • Pracownicze Programy Profilaktyczne zmniejszają całkowity koszt ubezpieczenia
  • Dobrze dobrana ochrona zmniejsza liczbę i długość absencji chorobowych pracowników