Niektóre sposoby na uniknięcie zakażenia koronawirusem znamy od dawna tj. od prawie roku. Nosimy maseczki, utrzymujemy dystans społeczny i unikamy tłoku. Jednak w miarę pogłębiania się wiedzy o sposobach przenoszenia się SAR-CoV2 część zaleceń jest weryfikowana. Jakie środki ostrożności w pracy możemy sobie darować, bo zwyczajnie szkoda na nie czasu?

Fakt 1. Przesyłki pocztowe nie muszą być poddawane kwarantannie

Na powierzchni listu czy paczki nie znajduje się wystarczająco dużo patogenów, żeby wywołać chorobę COVID-19, nie warto wiec poddawać kwarantannie zawartości skrzynki pocztowej. Ogólnie żywotność wirusa na różnych przedmiotach zależy od tego, z czego zostały wykonane. Przykładowo, na okładkach książek SARS-CoV-2 pozostaje przez ok. trzy godziny. Płyty DVD są „czyste” po upływie ok. jednego dnia. Tak czy inaczej, ilość zawartego na „wciąż aktywnych” powierzchniach patogenu jest zbyt mała, by w praktyce doprowadzić do aktywnego zakażenia.

Fakt 2. W biurze, sklepie czy urzędzie nie trzeba zakładać rękawiczek

Według amerykańskich naukowców koronawirus w bardzo niewielkim stopniu rozprzestrzenia się poprzez zanieczyszczone powierzchnie. Ryzyko istnieje, ale jest bardzo niskie – zarazić się możemy tylko wówczas, gdy dotkniemy przedmiotu, na którym znajdują się wirusy, a zaraz po tym dotkniemy tą samą dłonią ust, nosa lub oczu. Dodatkowo pamiętajmy, że noszenie rękawiczek wcale nie zmniejsza ryzyka – przecież patogen możemy przenieść w okolice ust równie dobrze nieosłonioną dłonią, jak i na rękawiczce. Znacznie lepiej działa dezynfekcja rąk przy wejściu i wyjściu ze sklepu czy urzędu.

Fakt 3. Baseny nie są groźne

Woda w basenie, zwłaszcza chlorowana, nie stanowi miejsca, w którym rozprzestrzenia się koronawirus. Zawarta w niej chemia powinna dezaktywować patogen, a potencjalna infekcja wiąże się z wdychaniem, a nie połykaniem „zarażonej” wody. Ale uwaga! Niebezpieczeństwo czyha na nas w basenowej szatni, w której przebierają się inni – to tu trzeba zachować wzmożoną ostrożność.

Fakt 4. Żywność nie musi być dezynfekowana

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie trzeba dezynfekować opakowanej żywności, zarówno mrożonej jak i świeżej. Uzasadnienie – patrz fakt nr 1: niewystarczająca ilość patogenu.