Statystyki pokazują, że alergia pokarmowa jest najszybciej rosnącą postacią uczulenia. Czy możemy wskazać jej przyczyny? I jak jeść w pracy, żeby ograniczyć ryzyko?

Kto jest narażony na alergie pokarmowe?

W stołówkach pracowniczych i barach najczęściej mamy ograniczony wybór dań. Tym ważniejsza staje się wiedza, na co nie możemy sobie pozwolić. A dane wskazują, że na alergie i nietolerancje pokarmowe musi uważać coraz więcej z nas. To narastający problem, który w Europie dotyka już według statystyk blisko 60 mln osób.

Problemu, który powodują, nie wolno lekceważyć, bo w skrajnych przypadkach może dojść do poważnych konsekwencji, włącznie ze śmiercią na skutek wstrząsu anafilaktycznego. Dlatego konieczne jest podjęcie odpowiednich kroków zapobiegawczych, począwszy od właściwej diety, a skończywszy na dokładnym czytaniu etykiet opakowań produktów spożywczych.

Na co mamy alergię?

Za rozwój ok. 90 proc. przypadków alergii pokarmowych odpowiadają:

  • białka mleka krowiego
  • białka jajek, pszenicy i soi
  • orzechy
  • ryby, mięczaki oraz skorupiaki
  • warzywa i owoce

U dzieci najczęściej obserwuje się alergie na jajka, białka mleka krowiego i gluten, natomiast u dorosłych – na ryby, skorupiaki, owoce morza i orzechy.

Alergie pokarmowe a nietolerancja pokarmowa – czym się różnią?

Alergia pokarmowa jest często mylona z innym typem dolegliwości – nietolerancją pokarmową. Różni je charakter i skala symptomów przez nie wywoływanych. Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja na spożywane produkty, która stanowi niemal natychmiastową reakcję immunologiczną organizmu. Zmiany wywoływane przez kontakt z pożywieniem występują przede wszystkim w obrębie naszej skóry.

Z nietolerancją mamy do czynienia, gdy organizm wykazuje nadwrażliwość na określony typ żywności lub konkretny składnik spożywczy. Po spożyciu mogą one wywołać serię objawów podobnych do nasilenia alergii pokarmowej. Nietolerancja pokarmowa wymusza wprowadzenie pewnych zmian żywieniowych, czasem drastycznych. Jej objawy są mniej nagłe i bardziej dyskretne niż w przypadku alergii pokarmowych.

Objawy alergii pokarmowej

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to m.in. nudności, wymioty, biegunki, reakcje skórne (opuchlizna, zaczerwienienie, wysypka, obrzęk), drapanie w gardle i jamie ustnej. Symptomy mogą dotyczyć także układu oddechowego (m.in. problemy z oddychaniem, świszczący oddech, duszności) i krążeniowego (serce). Występują one w każdym wieku i mogą być trudne w rozpoznaniu.

W określeniu diagnozy pomocny jest tzw. test prowokacyjny. Polega on na wywołaniu reakcji alergicznej przez spożycie „podejrzanego” produktu. Jeśli zostanie on wykryty, alergikowi zaleca się unikanie produktów, zawierających określony alergen.

Wstrząs anafilaktyczny – objawy

Wstrząs anafilaktyczny, mogący być ostrym objawem alergii pokarmowej, to gwałtowna i szybka reakcja organizmu, obejmująca m.in. nagły spadek ciśnienia i zaburzenia lub utratę świadomości. Towarzyszą temu wysypki i duszności. W najgroźniejszych przypadkach może zaistnieć ryzyko utraty życia, dlatego konieczna jest natychmiastowa pomoc lekarska.

Co może zrobić pracodawca w kwestii alergii pokarmowych?

Rola pracodawcy może być dwojaka. Po pierwsze, może on przykładać większą uwagę do menu pracowniczej stołówki, dbając o większe eksponowanie składu dań i produktów oraz zachęcając personel do układania menu z pominięciem najczęstszych alergenów.

To ostatnie nie zawsze jest proste, dlatego warto rozważyć drugą opcję: zakup prywatnego ubezpieczenia grupowego, w ramach którego pracownik może zrobić sobie testy alergiczne wykrywające rodzaj alergenu pokarmowego, na który jest uczulony. W ten sposób pracownik, wyposażony w wiedzę, może łatwiej unikać sprawiających mu kłopoty produktów pokarmowych. Dodatkowo pracodawca, który zdecyduje się na grupowe ubezpieczenie zdrowotne, zapewni swoim pracownikom dostęp do najlepszych świadczeń w ramach medycyny pracy i umożliwi im umówienie wielu specjalistycznych badań, mogących mieć wpływ na zdiagnozowanie alergii (np. badania krwi).